.

 

         .

 

 

10 letnica delovanja MOPZ VINOGRAD iz VRTOVINA

 

 Začetek delovanja zbora sega v daljno leto 1902, ko je bilo ustanovljeno bralno in pevsko društvo Vinograd. Namen društva je bil predvsem izobraževanje, saj so bile v tem času knjige edini vir znanja. Ob raznih prireditvah in zabavah pa so dogajanje popestrili še s petjem. O delovanju društva je malo znano do druge svetovne vojne. Ko se je iz izgnanstva vrnil učitelj Franc Pelicon je on prevzel vodenje zbora.Skupaj so združili moči fantje in dekleta iz Vrtovina in Kamenj. Po smrti Pelicona je zbor za nekaj časa prenehal delovati.

 Na ponovno oživitev mešanega pevskega zbora je bilo potrebno počakati do leta 1971, ko je večinoma zelo mlade pevce skupaj spravil Arnold Arčon. Zbor je po nekaj letih prenehal z delovanjem.

 Leta 2007 je na pobudo nekaterih spet  oživelo delovanje moškega pevskega zbora. Pod vodstvom pevovodje Stanka BENKA iz Brij in zagnanostjo izkušenih in novih pevcev je zbor v kratkem času spet nastopal na prireditvah v domačem kraju in na prireditvah Primorska poje in medobčinski prireditvi Naši zbori pojo.

 Moški pevski zbor VINOGRAD trenutno šteje 13 pevcev. Glavnina je iz Vrtovina in drugih bližnjih krajev. Od leta 2011 vodi zbor zborovodja Stojan KOREN.  Zbor neguje predvsem tradicijo petja Slovenskih ljudskih, domoljubnih, nabožnih ter narodih pesmi. Pevci še posebej radi prepevajo pesmi o vinu in ljubezni.

 Od ponovne ustanovitve pred  desetimi leti, se zbor udeležuje vseh revij pevskih zborov PRIMORSKA POJE, občinskega tekmovanja NAŠI ZBORI POJO, nastop na vseh domačih prireditvah v okoliških krajih, drugod po Sloveniji in tujini. Zbor skupaj z društvom ORTAONA vsako leto organizira BOŽIČNI KONCERT, MARTINOV KONCERT ter ZAKLJUČNI KONCERT zbora. Je tudi eden vsakoletnih gostiteljev revije PRIMORSKA POJE.

 Zbor je imel v desetih letih delovanja kar nekaj odmevnih nastopov: na mednarodnem festivalu JURJEVANJE 2012  v Črnomlju, na KOROŠKEM POLETJU 2013 na Ravnah na Koroškem, slovensko madžarskem GLASBENEM VEČERU 2014 v Lendavi, gostovanje v društvu dr. France PREŠEREN v Šibeniku, na TV SLO1 leta 2015, na PRIJEDORSKEM POLETJU 2016 in na povabilo slovenskega društva EMONA iz Rume 2017.

 Ob 10 obletnici delovanja je zbor izdal zgoščenko in priredil koncert, na katerega je povabil tamburaški orkester DANICA iz DOBRAVELJ. Program so popestrili učenci podružnične šole iz Vrtovina. Na koncu pa so vsi  nastopajoči vključno z bivšimi člani zbora zapeli ob spremljavi tamburaškega orkestra Avsenikovo SLOVENIJA OD KOT LEPOTE TVOJE.

 Ob 10. obletnici delovanja je Tadej Beočanin - župan občine Ajdovščina Moškemu pevskemu zboru Vinograd izročil Jubilejno priznanje Občine Ajdovščina, predstavnica JSKD OI Ajdovščina Katarina VOLK pa je pevcem podelila GALUSOVE ZNAČKE                                                                                                                             

                                                                                                            Tekst: Nevenka G

Ogled slik 10 letnice delovanja MOPZ