Podoknica v VrtovinuAprilskaText Box: V petek, 23. aprila 2010 smo  v Vrtovinu gostili Franca Pestotnika – znanega Podokničarja z njegovo ekipo. To je že uveljavljena kulturno-družabna prireditev.
 
Aprilska  podoknica, ki jo je  Društvo za kulturo, šport, turizem in razvoj namenilo vsem ženam in dekletom Vrtovina, v njihovem imenu pa jo je sprejela Mirjana Lozar,   se je začela tako kot se je tudi končala –  deževno.  Pravi fantje se  pri tako veselem dogodku, kot je podoknica, nikoli niso ozirali na vreme, in tudi Podokničarja in njegovih vasovalcev  ni mokro aprilsko vreme prav nič motilo.  
Krajevna skupnost Vrtovin je srednje velika vas, ki leži severno od glavne ceste skozi Vipavsko dolino med Ajdovščino in Novo Gorico. Na Čebulovšču nad vasjo, stoji rimski stolp, ki je bil včasih zbiralnik vode. Sodi med  najbolj ohranjene antične spomenike pri nas. Znana  je tudi cerkev Sv. Pavla na Školju. Od tu so lepo vidne terase, kjer Vrtovinci gojijo vinsko trto. Središče  vasi krasi  cerkev  Device Marije  iz 15. stoletja, današnjo podobo pa je dobila 200 let kasneje. V oltarni  niši je   lesena plastika Marije z Jezusom,  izjemen stilni dosežek poznogotske plastike in eden najlepših kipcev iz tega obdobja.  Duh časa se zrcali tudi v starih  kamnitih primorskih hišah, ki nam  kot zgodovinske  knjige pripovedujejo  o  preteklost teh krajev. Strehe so nizke, največkrat dvokapne, krite s korci, ki jih pred močno burjo varujejo težki kamni. Najpomembnejši arhitekturni členi so balkoni, ki so na konzolah, stebrih in arkadah. 
Zgodovina Vrtovina je pestra in zelo razgibana,  saj sega že  v leto 1000, v čase rimskega cesarstva. Ime kraja Ortaona, ki je bil skozi stoletja  na prepihu,  se omenja že v petnajstem stoletju. Zaradi političnih in slabih gospodarskih razmer so se  Vrtovinčani   izseljevali. Moški so bili zidarji ali navadni delavci, revnejša  dekleta  so si kruh služila kot pestrne in   gospodinjske pomočnice  v Trstu ali Gorici.  Nekatere od njih  so odtenek  bolj plačano delo  našle v Egiptu.  Poznamo jih kot Aleksandrinke.  Kot zanimivost omenimo, da  Vrtovinci želeli podoknico  Nedeljskega že pred leti podariti  tedaj 95-letni Aleksandrinki Alojziji Kodrič, žal pa se je vse skupaj končalo le pri zamisli.   Zato pa je Društvo za kulturo, šport, turizem in razvoj  svojo članico in Podokničarjevo slavljenko Mirjano Lozar    želelo toliko bolj  presenetiti.  Vasovalca  je namreč pod njen balkon pripeljal Silvo Čermelj iz Potoč, lastnik   znanega gostišča Sivi Čaven,  z ameriškim jeklenim konjičkom - rdečim fordom mustangom,  kakršnega na naših cestah vidimo le redko. Silvo je avtomobil pred leti v zelo slabem stanju uvozil iz Virginije in ga lastnoročno  spremenil v pravega lepotca. 
Da so Vrtovinci gostoljubni in družabni ljudje pričajo  številne prireditve, ki jih v kraju tradicionalno pripravljajo.  Glavni njihov družabni dogodek je 15. Avgusta, Šmarni dan.    7. marca, v počastitev praznika KS Vrtovin,   organizirajo pohod na Kucelj. Kot vinorodni kraj, ki se lahko pohvali z imenom vrt od vina,  primerno obeležijo martinovanje. Pred novim letom namlajše obišče dedek Mraz, v svoji večnamenski dvorani pa so že trikrat zapored  gostili zborovsko prireditev Primorska poje.  In  vešče   gospodinje, ki   ohranjajo primorsko kulinarično izročilo, so tudi na podoknici dokazale, da so prave mojstrice  kuharskih in pekovskih dobrot.  Organizatorji so občinstvu prikazali nekaj izvirnih  domačih opravil in obrti in  razstavo etnografskih primerkov,  zapel je  domači moški pevski zbor Vinograd, na violino je zaigrala  nadobudna  Katja Pirjevec, za glasbeno kuliso prireditve, ki obuja običaje naših prednikov, pa so bili tokrat zadolženi  člani vsestranskega ansambla Erazem.  Maja, Boštjan, Vili in Uroš so  predstavili nekaj skladb s svoje  prve zgoščenke Iz trenutkov tke se sreča, med njimi i   največjo uspešnico Gremo v dolino Vipavsko. Skladba je bila  kot naročeno  za to priložnost, saj njihov vokalist in klaviaturist  Boštjan Pirjevec  prihaja iz Vrtovina.  Njegovi sokrajanki in aprilski slavljenki   Mirjani Lozar so prišle čestitat tudi bivše dobitnice in organizatorji Podoknic Verica in Ugo Avsec iz Kala pri Pivki,  Ester in Denis Kocjančič iz Hrastovelj, Marica in Marjan Kolenc iz Lokavca,    Marinka in Stane Košir iz Polhovega Gradca, Vojko Udovič iz Kubeda in   Miran Gorišek iz Mlinš.  Rdeča nit  Podoknic  Nedeljskega so  šaljiva tekmovanja prostovoljcev v prepevanju, vriskanju in drugih glasovnih spretnostih.  V Vrtovinu so se pomerili: Zinka Ušaj iz Batuj, Jožko Kandus iz Vrtovina in Fani Stopar, Lokavec 192, 5270 Ajdovščina. Občinstvo je največji aplavz namenilo Fani Stopar,  ki se je uvrstila v finale. Oktobra, na naši zadnji prireditvi, se bodo mesečni zmagovalci pomerili za 50 kilogramov kave in veliki pokal pražarne Tropic caffe. 
Pri nas nikoli ne zmanjka dobre volje, dobre postrežbe in pristne domače kapljice, zato se oglasite pri nas v Vrtovinu – veseli vas bomo! 
 
 
 

Text Box: Nevenka Gerželj