BOŽIČNI KONCERT 2018 V VRTOVINU

 

 

Spoštovani !

Spet je prišel med nas Božični čas, ki nas vedno znova navdaja  z vsem svojim veseljem, upanjemmirom in družinsko toplino . Vsaj del tega razpoloženja nam bodo z današnjim že tradicionalnim Božičnim koncertom poskušali pričarati nastopajoči  z izvedbo znanih in nekoliko manj znanih božičnih in novoletnemu času posvečenih pesmi. Vabilu domačega pevskega zbora so se z veseljem odzvali mešani pevski zbor Vrtojba in mešani pevski zborLipaŠempas.

 

 

Moški pevski zbor Vinograd Vrtovin

Moški pevski zbor Vinograd Vrtovin je v lanskem letu praznoval deseto obletnico delovanja , ki jo je slovesno obeležil z jubilejnim koncertom in izdajo zgoščenke. Ob tej priložnosti je mu bilo podeljeno tudi  občinsko priznanje.

V letošnjo pevsko seznono zbor vstopa z novo zborovodkinjo Katjo Bajec Mihelj. Pevski sestav se je  letos okrepiv s tremi novih pevci in sedaj šteje 15 članov. Še vedno neguje predvsem tradicijo petja Slovenskih ljudskih, domoljubnih, nabožnih in drugih narodnih pesmi. Tuje pa mu niso tudi  sodobnejše pesmi. Redno se udeležuje vseh revij pevskih zborov Primorska poje, občinskega tekmovanja Naši zbori pojo, nastopa na vseh prireditvah v domačem kraju ter tudi na prireditvah v okoliških krajih ter drugod po Sloveniji in tujini. Tako so do sedaj že večkrat gostovali pri slovenskih rojakih na Hrvaškem v Bosni in Vojvodini.

Domači zbor se nam bo nocoj pod vodstvom zborovodje Jelke Bajec Mikuletič, ki med porodniškim dopustom nadomešča novo zborovodkinjo Katjo Bajec Mihelj, predstavil z naslednjimi pesmimi :

       -      neznani avtor, priredba Anton Petek Zvonovi zvonijo

       -      Franz Ruckert, priredba Franz Shubert Lahko noč

       -      ljudska v neznani priredbi Hitite kristjani

  -      neznan avtor, priredba Gregor Zafošnik Nocoj je ena     sveta noč

  -      ljudska, priredba Jože Trošt “V daljni deželi Jutrovi

  -      M. Elizabeta, priredba Vinko Vodopivec Blažena noč

 

 

Mešani pevski zbor Vrtojba

Začetki Mešanega pevskega zbora Vrtojba segajo v leto 1979, ko so se mladi pevci iz Vrtojbe in okoliških krajev zbrali v skupino, ki je kmalu prerasla v številčen pevski zbor. Ta je kmalu aktivno soustvarjal kulturni utrip kraja. Pevce je združevala ljubezen do petja, prijateljstvo in želja po druženju. Isti nagibi jih ženejo tudi danes, po skoraj štiridesetih letih delovanja.

Ob vsakdanjih obveznostih poskušajo, čeprav velikokrat z odrekanji, suvereno in odgovorno ohranjati, razvijati in nadgrajevati začrtano pot ter vrednote zbora.

Repertoar zbora je zelo raznolik in obsežen. Obsega vrsto cerkvenih in svetnih zborovskih pesmi, ljudskih in umetnih, iz različnih stilnih obdobij. Zbor se tako lahko udejstvuje na mnogih, celovečernih koncertih in gostovanjih v tujini.

Z letošnjo sezono  zbor vodi mladi zborovodja Luka Vetrih.

Nocoj se nam bo predstavil z naslednjimi pesmimi :

  1. HITITE KRISTJANI ( Adeste fideles);  John Francis Wade
  2.  Že počiva vsa narava; Leopold Belar
  3. Kaj se vam zdi, pastirčki vi ( po zapisu iz Podutane); harm. Pavle Merkù
  4. Otrok v božični noči (Aleksij Pregarc); Vodopivec Aleksander
  5. Zvezde žarijo (Gregor Mali); Andrej Misson
  6. Te dan je usegà vesejá (po zapisu iz Podutane); prir. Pavle Merkù

 

 

Mešani pevski zborLipaŠempas

Mešani pevski zbor Lipa Šempas uspešno deluje 18 let - pod okriljem Kulturno prosvetnega društva Lipa Šempas, ki skrbi za pestro kulturno dogajanje domače in sosednjih krajevnih skupnosti. V zboru pojejo pevke in pevci iz Šempasa in okoliških krajev. Kljub starostni pestrosti pa pevce združuje veselje do petja, ki ga želijo prenesti na poslušalce. Zbor je prepoznaven po številnih koncertih in prireditvah doma ter v tujini. Veliko gostuje pri Slovencih po svetu, nazadnje so se letos aprila odpravili na turnejo po Švici in Franciji, kjer so nanizali kar nekaj posebnih koncertov in nastopov, najbolj pa so ponosni na petje v Evropskem parlamentu v Strasbourgu in na koncert v znameniti strasbourški stolnici Notre Dame. Zadnje tri leta zbor deluje pod vodstvom zborovodkinje Katje Bajec Mihelj, trenutno jo med porodniškim dopustom nadomešča zborovodkinja Jelka Bajec Mikuletič.

Zbor se nam bo pedstavil z naslednjimi pesmimi :

1. Glej, zvezdice božje (uglasbil Leopold Belar)

2. Vsakdo mora imeti prijatelja (ljudska, priredil Vlado Maguša)

3. Kaj je ljubezen (avtor A. McBroom)

4. Glej, povsod sneg bel leži (skladatelj John Goss)

5. Na grebenih gora (uglasbil France Gačnik)

6. Božji nam je rojen sin (uglasbil Ivan Zupan)

 

Za prijeten in slovesen zaključek današnjega večera pa vabimo vse pevce pred oltar, da skupaj z vami poslušalci zapojejo vsem nam znano Božično pesem, Grubarjevo  “Sveto noč”.

 

 

 Spoštovani, hvala ker ste se vabilu na Božični koncert odzvali v tako velikem številu. V imenu organizatorja in vseh pevcev pa vam voščimo še naprej lepe Božične praznike  ter zdravja, sreče, notranjega zadovoljstva in uspehov polno Novo leto 2019.