Majsko dogajanje v Vrtovinu 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postavitev mlaja

Kot vsako leto smo Vrtovinci tudi letos ohranili dolgoletno tradicijo postavitev mlaja in kresovanje. Malo grenkega priokusa je, da se te tradicije držijo le nekateri. Želja bi bila, da bi se temu staremu običaju pridružili tudi mladi s svežimi idejami, vendar ni tako. Kakor koli že, mlaj s svojimi 17 metri ponosno stoji v Vrtovinu in simbolizira  delavski praznik.

 Mlaj, ki ga postavljajo po vsej srednji Evropi, danes pri

nas simbolizira predvsem delavski praznik, vendar segajo njegove korenine po vsej verjetnosti v čas Venetov, v predkrščanske čase. V starih časih so na našem ozemlju vasi med seboj tekmovale katera bo imela višji mlaj ter so na njegov vrh obešali državno zastavo. Po končani postavitvi so se poveselili ter mlaj nato ponoči posebej čuvali, saj bi to, če bi ga sosednji fantje požagali, za vas pomenilo veliko sramoto.

Kresovanje

Na predvečer prvega maja smo  zakurili tudi kres, saj nam je bilo bolj pomembno, da se krajani zberemo skupaj, rečemo besedo ali dve in se malo družimo med seboj. In res nam je večer uspel,

saj se nas je zbralo kar nekaj, ki pogrešamo druženje v domačem kraju ob takšnih praznovanjih. Poleg vsega, smo za še boljše razpoloženje popili kozarček ali dva domačega rujnega vinca.Vzdušje je bilo odlično in še preden smo se poslovili, smo že razmišljali, kako drugo leto stopiti skupaj v večjem številu in pripraviti še lepše praznovanje s druženjem.

Odprtje gostinskega lokala

Dne 7. maja 2011 smo Vrtovinci po več letih ponovno dočakali odprtje lokala BAR ORTAONA,

kar je za vas koristna pridobitev.  Naših lepot in zanimivosti željni  obiskovalci, se bodo  odslej v baru ORTAONA lahko tudi okrepčali.

Enodnevni izlet za vsakogar

V soboto 4. junija 2011 vabimo na enodnevni izlet »Čarobnost Bohinja in Bleda s prelepo sotesko Vintgar.«

Odhod avtobusa bo ob 7. uri iz Vrtovina.

Cena izleta znaša 30 – 40 evrov na osebo in bo dokončno določena glede na število udeležencev izleta.

Prijava in več informacij  na tel. :      Mirjana 041 814 710

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             Vabljeni!