KRAJEVNI PRAZNIK V VRTOVINU OBELEŽEN Z POHODOM NA KUCELJ               9. marec 2014                  

                                                                       .

 Upanje, le upanje

 Brez upanja življenja ni,

 to pa naj si želimo mi,

 da bi srečni bili vsi.

(del pesmi  -  Stano Gerželj, Vrtovin)

 Po tej uvodni pesmi sokrajana Stanota Gerželj iz Vrtovina smo se vsi prisotni spomnili na 8. marec, ki ni zgolj mednarodni dan žena, temveč tudi praznik Krajevne skupnosti Vrtovin, katerega praznuje Vrtovin že od leta 1954 v spomin na množično internacijo Vrtovinskih žena in deklet marca 1943.

Marca meseca 1943 so namreč italijanski fašisti, kot odgovor na množično odhajanje vrtovinskih fantov v partizane zaprli, mučili in internirali večino vrtovinskih deklet in žena. Velik je bil davek, ki ga je plačal Vrtovin v času 2. svetovne vojne. Kar 99 vaščanov je bilo v partizanih, 23 od tega v prekomorskih brigadah. Življenje za svobodo je dalo kar 28 vaščanov. Od tega jih je v borbah padlo 17 partizanov, 10 je bilo žrtev vojnega nasilja, ena Vrtovinka je umrla v taborišču......

Njim večen spomin nanje nam je spomenik ob vhodu v vas , katerega predstavlja 28 kamnitih vratnih podbojev. V večen spomn in in simbolni znak , da bodo za vedno ostali med nami!

Dolžni smo jim to! Njim, ki so umrli zato, ker so bili Slovenci in Slovenke. Danes še toliko bolj kot kdajkoli po drugi svetovni vojni. V časih,  tujci spet segajo po naši zemlji in ko nas skuša z naše domače zemlje pregnati celo naša domača državna oblast. Res, da bolj prefinjeno in zaenkrat še ne tudi z orožjem. Njihove metode pa niso zato nič bolj protislovenske in proti človeške. Davki, cene, brezposelnost, padanje kupne moči ni nič manj nevaren sovražnik vsem nam, tako kot sovražna strojnica ali puška, a če o naši predniki znali ubraniti Vrtovin, znali ubraniti Slovenijo smo jo dolžni in jo bomo znali tudi mi.

Večna slava vsem njim, katerih se spominjamo s hvaležnostjo v teh dneh. Slava vsem tistim, ki so odšli od nas. A kot piše Stano Gerželj v svoji pesmi Vrtovinu, življenje teče dalje. Rojeva se nov rod in v njihovo naročje polagamo naše upe.

Predsednik KS Vrtovin je  vsem ženam podaril spomladanski šopek in zaželel še čestitke ob njihovem prazniku, vse pa povabil na pravo domačo vrtovinsko joto, ki jo je skuhala Mojca Cingerle in domačo vrtovinsko kapljico. Brecelj Jože s svojo ekipo je bil glavni organizator tega dogodka, za kar mu gre vsa pohvala.

V počastitev krajevnega praznika, pa je že postal tradicionalen pohod na Kucelj iz Vrtovina sestavni del praznovanja. Glede na svojo telesno pripravljenost so številni pohodniki zbirali med položno in strmo potjo. Bilo je čudovito doživetje ob lepem sončnem pomladnem dnevu, ki  daje upanje in navdih , kako zelo veliko zmoremo v Vrtovinu s skupnimi močmi.

Prihodnje leto spet. Nasvidenje!

( povzetek govora predsednika KS Vrtovin - Vilko Brus)

 

Nevenka G.