V petek, 23. aprila 2010 ob 18:30, bomo v Vrtovinu gostili Franca Pestotnika – znanega Podokničarja z njegovo ekipo. To je že uveljavljena kulturno-družabna prireditev. V zadnjih dvajsetih letih odkar Nedeljski dnevnik organizira »podoknice« po Sloveniji, so to najbrž edine podoknice, ki se še dogajajo, čeprav je nekoč »podoknica« bila del običaja izražanja naklonjenosti nekemu dekletu. »Podokničar« Franci Pestotnik pravi, da ne služijo le obujanju spomina na stare družabne običaje, z njimi ljudje na vasi prebujajo še veliko drugih spominov.

Podoknica Nedeljskega dnevnika,  je namenjena Mirjani Lozar iz Vrtovina, ki bo v imenu vseh vrtovinskih deklet in žena prevzela šopek, katerega ji bo podaril Podokničar.

Dogodek se bo odvijal v središču vasi, pod oknom bo vasovalca čakala lestev, vendar kot obljubljajo domači fantje, bo pot »zašrangana«.

Podoknico bomo popestrili z bogatim kulturnim programom. Sodelovali bodo domači moški pevski zbor Vinograd, mlada nadobudna violinistka Katja Pirjevec in številni drugi. S prikazom domačih opravil in obrti, razstavo etnografskih primerkov, pokušino dobrot deklet in žena….bomo prereditev vpletli v turistično ponudbo Vrtovina.

Za razvedrilo bodo v goste prišli člani Ansambla Erazem, za katerega pravijo, da jim  je zabava pisana na kožo, kar se kaže tudi na njihovih energije polnih nastopih.  Boštjan Pirjevec, njihov vokalist in klaviaturist prihaja ravno iz Vrtovina.

Pri nas nikoli ne zmanjka dobre volje, dobre postrežbe in pristne domače kapljice, zato se oglasite pri nas v Vrtovinu – veseli vas bomo!

 

Nevenka Gerželj

Podoknica v Vrtovinu