Predstavnica sveta mladih nam je predstavila akcijo »Očistimo Slovenijo«. To akcijo v Vrtovinu načrtujemo dne 17. aprila 2010 s sodelovanjem vseh občanov krajevne skupnosti Vrtovin in Osnovne šole.

.

Kot se za praznik žena 8. marec spodobi, so učenci naše žene obdarili s šopkom mimoze. Starejšim občankam, pa so pripravili nageljček.

Po končanem programu je sledilo prisrčno druženje krajanov z zakusko in kapljico »rujnega«….«

Naslednji dan smo v sklopu praznovanja krajevnega praznika organizirali pohod na Kucelj

Pozdrav reviji Primorska poje 2010

Vrtovin, 10 April 2010

Že 41. leto nas spremlja priljubljena pevska revija Primorska poje. To je praznik  glasbe in petja, povezovanja med pevci, zborovodji, skladatelji in seveda publiko. Hkrati pa ohranja živost našega jezika v celotnem kulturnem prostoru. Letošnja revija prepeva od Vršiča do Dragonje, od Kanalske doline do Tržaškega zaliva, slišati pa jih bo tudi v Zagrebu.

začela se je 27. Februarja in zaključi se 25. Aprila. Zvrstilo se bo 217 pevskih zborov, v katerih prepeva 4600 pevcev in pevk.

posvečena je dvema dogodkoma, ki sta tragično zaznamovala Primorce. Požig  Slovenskega narodnega doma v Trstu in brutalen poboj  junakov v Bazoviški gmajni pred 80 leti sta dogodka, da pevsko gibanje letos prav njim posveti pozornost in pomen.

Revija Primorska poje, si je za 27. postajo izbrala Vrtovin, ki gosti to prireditev tretjič zapovrstjo, tako da postaja ta v naši vasi že tradicija.

In tradicija je, da se za praznik petja zbere veliko ljubiteljev te glasbene zvrsti in da z nami diha celotna lokalna skupnost.

 Vokala skupina Grlica Budanje, so skoraj domačinke, saj prihajajo iz sosedje vasi Budanje. Letos praznjujejo 30 let neprekinjenega delovanja. Skupino vodi Katarina Kodele Zadnikar

Ženski pevski zbor Sožitje Podmelec, prihajajo iz prelepega kraja Podmelec, zbor je lep primer priljubljenosti petja. Zbor vodi Maks Drole

Lovski pevski zbor Dekani, o sebi ne govorijo veliko, raje imajo skrb za naravo in seveda lepo ubrano petje. Zbor vodi profesor Anton Baloh.

 Nonet Bača Podbrdo iz idilične vasice Bača pri Podbrdu, torej iz srca Baške grape. Pravijo , da jih petje spremlja ob vsakem koraku in pri vsakem opravilu. Nonet vodi Marta Volf Trojer.

 Mešani mladinski cerkveni pevski zbor Stanko Premrl Podnanos, prihajajo iz Podnanosa oziroma kot sami pravijo – Šembida. V večini prepevajo cerkvene pesmi raznih skladateljev, posegajo tudi po narodnih in umetniških skladbah. Zbor vodi Vida Fabčič.

Nonet Primorsko Mačkolje iz Mačkolj pri Trstu. Prepevali so o kraški zemlji, soncu, o krvavo rdečem ruju, o pastirjih , ki jih ni več. Nonet vodi Aleksandra Pertot.

 Mešani pevki zbor Divača iz Divače. Sodi med najstarejše pevske zbore, saj je praznoval že 115 – letnico svojega delovanaja. Že 17 leto jih uspešno vodi profesor Anton Baloh.

Profesor Anton Baloh, predsednik Zveze pevskih zborov Primorske, ki je v Vrtovin pripeljal dva svoja zbora, je v svojem govoru zaželel skupinam veliko uspehov in odličnih nastopov, zvestim obiskovalcem koncertov, prijateljem zborovskega petja pa kar največ poslušalskih užitkov.

Poslušalcev in pevskih užitkov pa v Vrtovinu zagotovo ni manjkalo, saj je bila dvorana nabito polna. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, ter Ivan Tavčar, eden od ustanoviteljev Zveze pevskih zborov Primorske in eden od pobudnikov revije Primorska poje.

 

V imenu predsednika društva Ortaona Vrtovin, Simona Čermelj – kateremu želimo čimhitrejše okrevanje in vrnitev v našo sredino, se je Valter Pirjevec zahalil vsem pevkam in pevcem za prečudovit večer, ter čestital vsem zborovodjem za odlično opravljeno delo.

Zahvalil se je vsem krajanom in krajankam Vrtovina, ki so za izvedbo tega večera kakorkoli prispevali, članom in članici MOPZ Vinograd, Naturtest VODOPIVEC, vinarstvo BATAGELJ, cvetličarna Saša ČERMELJ, vino REBEK...Drobna pozornost je bila namenjena tudi Katarini Volk iz Sklada za kulturno dejavnost Ajdovščina,  ravnateljici osnovne šole Dobravlje Mirjam Kalin ter napovedovalki Janji Valič.

 

 

 

  Valter P.

Nevenka G.