Šmarni dan v Vrtovinu

 


          Pri nas je šagra vaški praznik, ki ima korenine globoko v naši pretekli zgodovini. Gre za dogodek, v katerem je tako ali drugače vključena celotna vas, ki na široko odpre svoja vrata, pokaže svoje značilnosti in posebnosti. Odvija se 15. avgusta na najstarejši in največji Marijin praznik veliki šmaren - Marijino vnebovzetje ("veliki šmaren", "velika maša"), kateremu je posvečena vaška cerkev.

 

       Po svečani sv. maši je procesija med vaškimi gasami, ki so okrašene z vejevjem. Pridne roke Vrtovink, predvsem starejšim gre to odlično od rok, so kot vsako leto tudi letos postavile in okrasile s cvetjem oltarje, pri katerih se ustavi procesija. Že nekaj let, pa se ravno na ta dan v Vrtovinu nekaj daruje za cerkev. Pred dvemi leti smo dobili novega župnika Rafka Klemenčiča, za cerkev Marijinega vnebovzetja so dekleta in žene iz Vrtovina ravno na ta dan darovale denarni prispevek za nakup belih prtov, s katerimi je pokrita božja miza v naši cerkvi, v čast Mariji. Letos je župnik Rafko Klemenčič prvič oblekel bogato izvezen mašni plašč, katerega so mu podarili krajani Vrtovina s katerimi je bil na romanju na Poljskem.

         

 

Kasneje je sledila zabava s plesom ansambla Erazem in seveda s pevcem Boštjanom Pirjevec, ki prihaja ravno iz naše vasi. Pred odrom, pozno v noč, so se naplesali tudi najbolj zagreti plesalci, saj so Erazmovci ugodili želje vsem gostov.

       

 

 

  Sledil je bogat srečelov katerega izkupiček je namenjen obnovi cerkve na Školju Sv. Pavla, ki so jo domačini po drugi sv. vojni pozidali v spomin na vojne žrtve iz Vipavske doline. Po ustnem izročilu je tu
stala kapelica nad Zgornjim Vrtovinom že v 3. stoletju, v prvi
polovici pa so jo spremenili v gotsko cerkvico. Začetki raziskovanj svetopavlske trdnjave segajo v leto 1966, takrat sta arheologa P. Petru in D. Svoljšak na osnovi fotogramatičnega posnetka platoja in sondaž prišla do zanimivih odkritij. Izkopavanje se nadaljuje ravno v
teh dneh in spet so prišli do zanimivih odkritij.

      

Tudi letos, kot mnoga leta doslej, so Vrtovinke presenetile z izjemno dobrim in lepim pecivom. Najprej so ga razstavile, potem pa je razveseljevalo srečne dobitnike.


      

 

 

 

Mlade umetnice, kot je Martina Lozar in Anja Lozar sta nas že tretje leto razveselile z svojim umetnijami. In kot pravijo pravi umetniki, pravi Martina...slikam za kratek čas in pri tem uživam. Lepo Martina, kar korajžno naprej. Razstavljene so bile tudi fotografije Armina Černigoja, Neve Brešan in Nevenke Gerželj in jaslice - kipi, ki jih je ročno izdelal Miloš Lavrenčič. S svojimi slikami nas je počastila Ivica Peric, rojena v Vrtovinu, poročena v Vrtojbi.
 

        In spet je za nami še ena veselica , organizatorju Društvu Ortaona se zahvaljujemo, saj je spet vse odlično izpeljal.

        Drugo leto pa bo v Društvu zavel >>mlad, nov<< veter, saj stari člani odhajajo na zaslužen počitek. Nasvidenje v Vrtovinu, kjer nikoli ne zmanjka dobre volje, dobre
postrežbe in pristne domače kapljice, zato se oglasite pri nas - veseli vas bomo.


                                                                             Nevenka G.