Vrtovin v maju

 

Majsko dogajanje v Vrtovinu se vsako leto prične s postavitvijo mlaja, s katerim  hočemo dokazati navezanost domačinov na starodavni običaj.  Navada sega še v predkrščanske čase, v čas Venetov. Slovenci smo ta običaj ohranili, a vendar je opaziti razliko med včasih in danes, mlaj ostaja enak, zastava pa se menja. V Vrtovinu plapola letos rdeča zastava. Tradicionalno kresovanje je bila zopet priložnost za druženje vseh tistih, ki si v Vrtovinu tega želijo.

 

Naš nepozaben, že tradicionalen enodnevni izlet ob zaključku  rekreacijskega leta se je pričel v soboto 5. maja. Ker pa je na avtobusu dovolj prostora tudi za naše sorodnike, znance, sosede, prijatelje… povabili smo jih, da skupaj preživimo dan.

Naš prvi postanek je bil Arboretum Volčji Potok, kateri je v Sloveniji najbolj obiskana botanična ustanova. Ponuja sprehode za sprostitev in oddih od vsakodnevnih skrbi. Veliko obiskovalcev pritegnejo nasadi tulipanov in sezonskega cvetja, rododendroni, vrtnice in lokvanji. Ogledali smo si razstavljene pošastno velike žuželke in izumrle morske velikane. Eksponati za letošnjo razstavo so pripotovali na šestih velikih tovornjakih in skupaj tehtajo kar 3,6 tone. Sledil je

 ogled Kamnika, ki velja za enega izmed najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Njegova zgodovina sega več kot 780 let nazaj, v daljni srednji vek, ko je bilo cvetoče obrtniško mesto in dom številnih znanih rodbin, med drugim grofov Andeških z Bavarske. V starem delu mesta se nahaja ulica Šutna, znana po cehovskih izveskih.  Nad mestom se dviga Mali grad, ki očara prav vsakogar. Prečudovita mirna narava nam je nudila sproščen sprehod okoli jezera Črnava v Preddvoru. Za sprehod v zavetju mnogih dreves smo si osvežili misli in napolnili telo z energijo.

Na Jezerskem smo uživali v  čudesah, ki jih je ustvarila narava, umirili dušo v srečanju s stoletnimi gozdovi in posedeli ob Planšarskem jezeru, spominu na nekdanjo ledeniško jezero, ki je prelepi dolini pod Kočno dal ime.

 

Na koncu pa druženje popestrili s kulinaričnimi dobrotami v gostilni ob jezeru, kjer je bila odlična postrežba, polni okusi, prijazno osebje.

Finalna oddaja in konec izbora "Na zdravje – pesem poletja" je bila v petek, 25.

 maja v portoroški Alayi. In ker je v finale prišel ansambel Erazem, s pevcem Boštjanom Pirjevcem, ki prihaja iz Vrtovina, smo se navijači in ljubitelji njihove glasbe z prepolnim avtobusom odpeljali na poletni glasbeni večer, ki je potekal na prostem. Na koncu ni manjkalo ne dobre vrtovinske kapljice ne dobrega vrtovinskega pršuta in seveda pesmi Le zaigrajte orglice na deklico me spomnite, ki sem ji nekoč igral…. Ansambel Erazem je prepoznaven po svoji karizmi, homogenosti, dobri volji in kot pravijo, znajo "dihat z ljudmi", saj na njihovih

 nastopih dvignejo obiskovalce "v luft" in napravijo vzdušje nepopisno in nepozabno.

V nedeljo 27. maja je bil v dvorani v Vrtovinu zaključni koncert MoPZ Vinograd z gosti Tamburaški orkester Danica, ki so se vabilu radi odzvali, saj smo sosednja vas. S svojim delovanjem ohranjajo več kot stoletje dolgo tradicijo tamburaške glasbe v naših krajih in bogatijo kulturno življenje v občini, za kar so letos prejeli Občinsko priznanje.

Večer je začel domači pevski zbor Vinograd, ki deluje že pet let in ima za seboj že kar dobro biro nastopov in sodelovanja na Primorski poje. Zbor deluje v tem letu pod vodstvom  g. Stojana Korena. Zapeli so pesmi, v katerih je bilo kar nekaj solistov  Robert Šavli, Pavle Vodopivec in Janez Capuder. Zaključni koncert se je zaključil skupno s pesmijo in tamburaško glasbo, za kar so zaslužili bučen aplavz in občinstvo je hotelo še….

In mesec maj je naokoli, v Vrtovinu se bo v mesecu juniju dogajalo…še pa še.

                                                                                      Nevenka G.