Vrtovin dne 8. 6. 2013

 

ZAKLJUČNI KONCERT  MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA VINOGRAD VRTOVIN

 

Po  skoraj končani uspešni pevski sezoni 2012/2013 moški pevski zbor  Vinograd tudi letos prireja svoj tradicionalni zaključni koncert. Nanj so letos povabili priznano moško vokalno skupino Chorus 97 iz Mirna. Veseli nas, da so se pevci iz Mirna našemu vabilu z veseljem odzvali.

Na današnjem zaključnem koncertu smo najprej poslušali prvi del nastopa domačega pevskega zbora Vinograd, sledil je nastop vokalne skupine Chorus 97 in nato še drugi del nastopa domačega pevskega zbora. Za prijetno razpoloženje po koncu koncerta pa je poskrbel narodno zabavni ansambel Gregorja Kobala iz Višenj.

Moški pevski zbor Vinograd Vrtovin

Domači MPZ Vinograd Vrtovin, ni potrebno posebej podrobno predstaviti, kljub temu pa le povejmo naslednje.

V letošnji pevski sezoni je zbor uspešno nastopil na pevski reviji Primorska poje 2013 v Svetem Petru nad Dragonjo, na reviji Naši zbori pojo v Ajdovščini, na “Kresovanju v Ajdovščini”, prireditvi pod ” Vedrim nebom” v Batujah na že tradicionalnem Martinovem in Božičnem koncertu v Vrtovinu ter na vseh ostalih prireditvah in proslavah v  Vrtovinu. Čisto za konec letošnje pevske sezone pa se bo zbor sredi meseca podal na dvodnevno gostovanje na Koroško, kjer bo nastopal v okviru priredite v Koroškega kulturnega poletja na Ravnah.

Pevci so posebej ponosni, da so pod vodstvom prizadevnega zborovodje Stojana Korena v letošnji pevski sezoni uspeli dvigiti kvaliteto in nivo petja zbora, kar tudi dokazuje letošnja višja kategorizacija zbora na medobčinskem tekmovanju v Ajdovščini

Zboru je tudi končno uspelo z veliko pomočjo zunanjih donatorjev nabaviti ustrezne obleke s katerimi se lahko na vseh nastopih dostojno predstavijo. Ob tej priliki bi se zbor rad še enkrat iskreno zahvalil vsem, ki ste prispevali karšnakoli sredstva.

V prvem delu svojega nastopa so nam pevci pod vodstvom zborovodje Stojana Korena predstavili naslednje pesmi :

1.     Priredil Josip Pavčič – “Potrkam ples”

2.     Priredil Rado Simoniti–“ Debeli kum”

3.     Svetlana Makarovič, Marjan Perko; priredil V.Zelnik »Zelenica

4.     Priredil Jakob Aljaž -  »Triglav«

5.     Janko Mikula, priredil Franci Steban –» Rož, Podjuna, Zila«

 

Nato je nastopila vokalna skupina Chorus 97 Miren

 

 

                      

 Mirenska zgodovina zborovskega petja ima bogato tradicijo, ki jo uspešno nadaljuje Vokalna skupina Chorus '97. Z delovanjem so pričeli  novembra 1997 pod vodstvom domačega zborovodja in skladatelja Antona Klančiča.

 

Vokalno skupino Chorus '97 iz Mirna ves čas sestavljajo pevci iz krajev z obeh strani državne meje. V svoj repertoar uvrščajo ljudske in umetne pesmi domačih in tujih skladateljev, ne izognejo pa se tudi polifoniji, črnski duhovni in seveda sakralni pesmi.

Skupina je prepevala že v številnih krajih in državah, od Kanade in ZDA na turneji leta 2004, raznih krajev v Italiji, Avstriji in Češkem.

Seveda so prekrižarili tudi Slovenijo do Dolenjske, Štajerske in Prekmurja.

Posneli so tudi zgoščenko z naslovom Pomlad pod Krasom.

 

Oktobra 2010 so pevci v svojem kraju sprejeli Komorni zbor Kaluga iz Rusije in  v juniju 2011 na njihovo povabilo izvedli povratni obisk – uspešno turnejo v Rusiji.

 

V pretekli sezoni je skupina sodelovala s slovenskim skladateljem Blažem Puciharjem s sodelavci pri projektu »Pojdi z menoj – s pesmijo po Sloveniji«. Skupaj s Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije so v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani posneli svoj prispevek k zgoščenki, ki je skupaj z lepo ilustrirano knjigo izšla v lanski jeseni.

Ljudska pesem je bila v ospredju tudi v pripravah na udeležbo na mednarodnem festivalu zborov in folklornih skupin v začetku oktobra 2012 v mestu Pineda de Mar v španski Kataloniji, prav tako ljudsko obarvan je bil tudi celovečerni koncert ob 15 – letnici delovanja, ki so ga izvedli v na sam rojstni dan Vokalne skupine Chorus 10. novembra lani.

 

Na zadnjih dveh tekmovanjih primorskih pevskih zborov in malih skupin v Postojni je Vokalna skupina Chorus '97 obakrat prejela srebrno priznanje, na letošnji Reviji pevskih zborov Goriške pa je bila skupina po oceni strokovne spremljevalke uvrščena v 1.- državno raven.

 

Skupino od jeseni 2006 vodi zborovodkinja Laura Winkler.

 

Pevci iz Mirna so se predstavili z naslednjimi pesmimi :

 

Uroš Krek

N'COJ JE PA ENA LEPA NOČ

ljudska

Zorko Prelovec

O, DA JE ROŽA MOJE SRCE

 

Uroš Krek

SIJAJ MI SONČECE

primorska ljudska

Ubald Vrabec

MLADA

Stanko Vuk

Ignacij Ota

ČE SE BOM ŽENIL

ljudska

Slavko Mihelčič

JAZ PA POJDEM NA GORENJSKO

ljudska

Jakob Jež

IGRAJ KOLCE

ljudska

 

 Po predstavitvi pevcev iz Mirna, je ponovno na odru nastopil MPZ Vinograd iz Vrtovina in se predstavil še z naslednjimi pesmimi :

 

1.     Peter Jereb                                                     »Pisemce«

2.     Narodna s Krasa; priredil Oskar Dev              »Je vpihnila luč

3.     Ljudska                                                           “Tiho mehko na Poljane”

4.     Ljudska; priredil A. Vračko                               »Rožmarin«

5.     Jakob Gomilšek, priredil Gustav Ipavec          “Slovenec sem”

6.     Ljudska, priredil Matija Tomc                          »Pijmo bratci vince«

7.     Simon Jenko, priredil Vinko Vodopivec –        “Pobratimija”

 

 

Ansambel Gregorja Kobala

 

Po končanem uradnem delu koncerta je v nadaljevanju sledila zabava z narodno-zabavnim ansamblom Gregorja Kobala s pevko Ajdo Podgornik. Za še boljše razpoloženje pevcev in ostalih udeležencev so prireditelji poskrbeli še z domaćo kapljico in prigrizkom. Obljubili smo si, da se naslednje leto spet srečamo v Vrtovinu.

 

Skrb, da usta niso bila preveč lačna in suha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tu si lahko ogledate še ostale fotografije iz dogajanja 

na in po prireditvi

Za ostale slike klikni tu