Text Box:  
 
 

Text Box: In kaj je bolj prijetno od lepe glasbe, ubrano zapete pesmi?
          Zaključni koncert MPZ VINOGRAD Vrtovin
V letu 1902 je bilo v Vrtovinu ustanovljeno Bralno in pevsko društvo Vinograd.  Bila so obdobja, ko je bilo zelo aktivno in spet druga, ko je delo zamrlo.  Stana Čermelj pripoveduje o svojem petju v zboru med vojno in po njej: » Ko smo pesem znali, smo jo zapeli pod kostanji pri gostilni v Vrtovinu.«  Ponovna ozelenitev Vinograda je povezana z Arnoldom Arčonom in leta 1972 je mešani zbor Vinograd pel celo na reviji v Ajdovščini. Kako se je končalo? Zgodil se je konec nekega časa, a je čas začel teči znova. 
V vinogradu so trte ponovno ozelenele pred štirimi leti. Ponovno druženje po nekaj desetletij je skupino pevcev tako prevzelo, da so se odločili, da ponovno zapojejo skupaj in skupaj prepevajo štiri leta. Osnovna nit prepevanja so pesmi o vinu, narodne in ponarodele skladbe in ponarodele pesmi drugih slovenskih pokrajin. 
 Zbor vsako leto zaključi sezono s koncertom, ki poteka  junija meseca. Letos je bil zaključni koncert v petek  10. junija 2011. V goste so pevci povabili moški pevski zbor Napev  iz sosednje vasi Batuje ter Dekliški zbor pa iz sosednje vasi Kamenje.
Moško zborovsko petje ima v Batujah mnogo daljšo tradicijo kot v Vrtovinu . »Stari pevci« so vedno učili »mlade pevce«, tako je tudi še danes in tradicija se prenaša iz roda v rod. Moško zborovsko petje se pomlajuje, z mladimi glasovi vsakič prihaja nov veter. Vodenje MPZ Napev je prevzel g. Matjaž Remec, v jadra se je ujel nov, svež zagonski veter. Tej organizacijski obliki je prilagojen njihov repertoar, ki je sestavljen predvsem iz « živih pesmi ». 
Dekliški pevski zbor Kamnje deluje poldrugo leto pod vodstvom Nevenke Lozar. S mladostno sproščenostjo so dekleta iz okoliških vasi, največ pa jih je iz Vrtovina. Pripravljena so na nove izzive, doživetja in uspehe. Svoj pevski duh še vedno trdno ohranjajo na domačih tleh s slovenskimi pesmimi in popevkami v zborovski priredbi. Dekliški zbor, pravijo dekleta označuje vrline kot so povezanost, prijateljstvo, veselje, radost, sreča, smeh, vztrajnost, optimizem, mladostna sproščenost, zaljubljenost v glasbo, uspeh in zadovoljstvo.
Večer se je prijetno zaključil ob pesmi in klepetu. V Vrtovinu nikoli ne zmanjka dobre volje, dobre postrežbe in pristne domače kapjice, zato se oglasite pri nas – veseli vas bomo.
Nevenka G  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Text Box: Mladinski pevski zbor Kamnje

Text Box: Moški pevski zbor Napev Batuje

Text Box:  
Moški pevski zbor Vinograd Vrtovin

Text Box:  
Program je povezoval predstavnik mlajše generacije iz Vrtovina, Armin Černigoj

Text Box: Za ozvočenje je poskrbel Rok Kandus, na pomoč mu je priskočil še Armin Černigoj

Text Box: Nastopili so:

Text Box: MPZ Vinograd iz Vrtovina in društvo Ortaona
So  za zaključek letošnje sezone dne 10. 6. 2011 pripravili
v vrtovinski dvorani zaključni koncert 
Več slik iz koncerta