Tu si oglej še nekaj preostalih slik

Gostovanje Mopz VINOGRAD iz Vrtovina pri Kulturnem društvu Slovencev dr. France Prešeren Šibenik - ŽPZ »Prešernovke«

"Sem pevec in peti mi je vse na sveti..."


Ženski pevski zbor "Prešernovke" Šibenik, pod vodstvom Danke Oreb Jajac, je gostoval v Sloveniji v Vrtovinu na prireditvi PRIMORSKA POJE 2015. Njihova predsednica gospa Karmen Donđivić ima korenine v sosednjem kraju v Dobravljah in je takoj navezala stike z predsednikom MoPZ Vinograd iz Vrtovina. Tako smo se na njihovo povabilo za gostovanje v Šibeniku odzvali in izkoristili prijetno s koristnim že maja meseca.

 

 

 

"Prešernovke" in "Vinograd" so s svojim repertoarom slovenskih in dalmatinskih pesmi razveselili udeležence koncerta. Na koncu pa skupaj zapeli slovensko pesem "Sem pevec in peti mi je vse na sveti..." Antona Foerstera, ki je bil slovenski skladatelj in dirigent češkega rodu. Koncerta so se udeležili tamkaj živeči Slovenci, pa seveda tudi domačini. Prijetno druženje smo nadaljevali v društvenih prostorih, kjer so naši rojaki in gostitelji poskrbeli za topel sprejem in prijazno pogostitev. Še dolgo po našem odhodu je v njihovih prostorih in srcih odmevala slovenska pesem, na naše veliko začudenje koliko slovenskih pesmi znajo dekleta zapeti.

 

 

 

Pot nas je drugi dan vodila na vožnjo z ladjo po Kornatih z nepozabnim ribjim piknikom. V okviru Kornatov je območje na 220 km² z 89 otoki in otočki razglašeno za Narodni park Kornati. Sestavlja ga 89 otokov in otočkov. Od celotne površine parka je četrtina kopno, ostalo pa je morski ekosistem. Ni manjkalo številnih zalivov, otokov, čeri in seveda obilo modrega morja, med številnimi »biseri« narodnega parka Kornati. Na ladji smo imeli čas za fotografiranje in sončenje. Vožnjo je popestril naš Denis z igranjem na harmoniko, pevci pa s petjem.

 

 

 

Vožnjo smo drugi dan nadaljevali do narodnega parka Slapovi Krke, sprehodili smo se okoli kompleksa slapov in in ogledali etnološki muzej, naredili nekaj fotografij in se nadihali svežega zraka. Sledil je ogled Trogirja, ki leži na manjšem otočku med otokom Čiovo in kopnim. Del mesta na severni obali pri ladjedelnici, je povezan s premičnim mostom z delom mesta zgrajenim na umetnem otoku. Trogir tvorijo čudovita obala, tako imenovani škoj (ital. scoglio, greben) nešteto otokov in otočkov, lepo modro morje in sonce. Zato je Trogir nepogrešljiva jadranska turistična znamenitost.

 

 

 

 

 

 

Spomini na Slovence v Šibeniku, dalmatinska pesem so nepozabni, prelepi, čudoviti vtisi zbrani na fotografijah.

Hvala ŽPZ »Prešernovke« za topel, nepozaben večer.

Na svidenje še kdaj!

                                 Nevenka G.