In srce jim bo ogrelo,

 cvetje vzraslo iz krví,

 da za rod in dom plamtelo

  bode jim do konca dní.     (Simon Gregorčič)

 

VRTOVIN – KRAJEVNI PRAZNIK

Da v Vrtovinu praznujemo krajevni praznik 7. marca kar soupada z 8. marcem Dan žena, ni ravno naključje.

    7. marca 1943 so hoteli  italijanski fašisti zajeti Ivana Kosovela, ki se je skrival pri Šestakovih. Obkolili so hišo Ivana Podgornika, kjer je imel Kosovel svoje skrivališče in od njega zahtevali, da se vda, kar pa je odklonil. Prišlo je do pogajanj, kjer je bil za posrednika domači gospodar Podgornik. Med pogajanji je Kosovel uničeval zbrano pisno gradivo in se branil z bombami in pištolo. Zadnji dve krogli je prihranil zase in si sam vzel življenje. Tako je pred 70 leti končal svojo življensko pot, 31 letni heroj doma iz Sela.

    Dnevi od 8. do 16. marca pa so bili za Vrtovin usodni: po Kosovelovi smrti so se Italijani znesli nad Šestakovo družino. Izropali in požgali so jim hišo, gospodarja Ivana, njegovo ženo in hčeri Zofko in Milko so zaprli v Črničah. V naslednjih dneh so fašisti zaprli 37 žensk, največ mladih, in 12 moških. A s tem svojim dejanjem Vrtovincev niso utišali, niso jih spravili na kolena in niso si jih podredili.

   Po vojni se dogodka, Dan žena in dan, ko so bile aretirane leta 1943 večinoma Vrtovinke, soupadata. Tako se Vrtovin 8. marca spominja na Ivana Kosovela in na aretacijo Vrtovincev.

   Za Kosovelovo hrabrost in v spomin na tragično smrt je Krajevni odbor ZB – NOV Vrtovin leta 1951 na pročelje Šestakove domačije postavil spominsko ploščo. 

Letos je slovesnost Krajevnega praznika in Dneva žena potekala v počastitev  Ivana Kosovela, ki je 7. marca 1943 v Vrtovinu končal življensko pot.  Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Občine Ajdovščine Marjan Poljšak ter predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak, ki je opisal življensko pot narodnega heroja. Člani domačega pevskega zbora Vinograd so prireditev popestrili z domoljubnimi pesmimi. Šopek spomladanskih rožic  je ženskam polepšal večer.

Nevenka G.

Slike iz proslave