Ogled ostalih slik

Vrtovin, 15. avgust  - največji Marijin praznik, veliki šmaren

   

 

Pri  nas je šagra vaški praznik, ki ima korenine globoko v naši pretekli zgodovini. Gre za dogodek, v katerem je tako ali drugače vključena celotna vas, ki na široko odpre svoja vrata, pokaže svoje značilnosti in posebnosti. Odvija se 15. avgusta na najstarejši in največji Marijin praznik veliki šmaren - Marijino vnebovzetje („veliki šmaren“, „velika maša“), kateremu je posvečena vaška cerkev. Nekoč so dejali: ''Vsaka vas ima svoj glas, vsaka hiša ima svojega miša''.

 

Letos je bil 15. avgust za našo cerkev še poseben dan, saj je Kamenjska župnija, kamor spada tudi Vrtovin, ta mesec dobila novega župnika Rafka Klemenčiča, ki je vodil slovesno sveto mašo s procesijo. Še enkrat gospod župnik dobrodošli v naši župniji, kjer si močno želimo, da bi se dobro počutili in z veseljem opravljali delo dušnega pastirja. Vsemogočni Bog pa naj nam pomaga, da bi se znali bratsko ljubiti in pogumno stopati po skupni poti.

 

Za cerkev Marijinega vnebovzetja so dekleta in žene iz Vrtovina ravno na ta dan darovale denarni prispevek za nakup belih prtov s katerimi je pokrita božja miza v naši cerkvi, v čast Mariji, saj je Bog Marijo, mater in ženo prvo poveličal v nebesih. 

 

Ob 17uri je bil v cerkvi v Vrtovinu koncert cerkvenih pesmi. Nastopali so MOPZ Vinograd iz Vrtovina, z gostujočim MOPZ Janeza Svetokriškega.

Kasneje je sledila zabava s plesom ansambla Javor in  bogat srečelov. Tudi letos, kot mnoga leta doslej, so Vrtovinke presenetile z izjemno dobrim in lepim pecivom. Najprej so ga razstavile, potem pa je razveseljevalo srečne dobitnike.

 

 

 

 

 

Fotografska razstava ljubiteljskih fotografov Vrtovina je bila na ogled v prostorih osnovne šole. Razstavljali so: Jan Čermelj, Armin Črnigoj, Neva Brešan in Nevenka Gerželj. Razstavo so popestrili gobelini Francke Čebron, slike mojstrice Martine Lozar, ročno klesani izdelki Simona Čermelja, ročno izdelani izdelki Milojke Lozar, Miloša Lavrenčiča ter drugih.

 

 

Nasvidenje prihodnje leto!

 

Nevenka GERŽELJ