SPOMLADANSKI IZLET VRTOVINSKIH TELOVADK 2013 - SLOVENSKA ISTRA
 Vrtovin, sobota 25. maj 2013 ob 7:30

 

SEČA – zbirka kaktusov                  

Zakonca Magda in Rok Grašič se ponašata vsaj s tremi slovenskimi rekordi: imata največjo zbirko kaktusov v Sloveniji, med katerimi sta tudi daleč naokoli najvišji, več kot šest metrov visok cereus, in najstarejši, 50 let star, tako imenovan taščin, kaktuse je bilo mogoče pri njih tudi kupiti.

SEČA – forma viva                           

Forma viva, ta edinstvena zbirka kamnitih skulptur se nahaja na prostem v parku polotoka Seča pri Portorožu. V štiridesetih letih neprekinjenega delovanja so kiparji iz preko 30 različnih držav sveta pustili obali in slovenski kulturni zakladnici več kot 120 kamnitih kipov.

MUZEJ SOLINARSTVA  NA FONTANIGGEAH ob kanalu Giassi. 

                                                          

Obiskali smo eno od treh obnovljenih solinskih hiš z razstavljeno muzejsko zbirko in solnim fondom s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo (Giassi), sestoji iz treh delov: enonadstropne hiše, ki je rabila za bivanje solinarjeve družine in za shranjevanje soli, nekdanjega pritličnega skladišča, v katerem so shranjevali sol, in po starem vzorcu obnovljene krušne peči, posebnost Sečoveljskih solin. V drugi hiši v pritličju pa je bilo slikovno gradivo o življenju in delu solinarskih družin.

LADJA BURJA

                                                         

Z ladjo Burja se bomo popeljali ob slovenski obali. S svojo lepoto nas bodo prevzela stara ribiška naselja Piran, Izola in Koper.

PIRAN

                                                         

Staro pristaniško mesto Piran leži na koncu Piranskega polotoka, ki se postopoma zožuje med Strunjanskim in Piranskim zalivom. Polotok se konča z rtom Madona, s katerim se zaključijo Šavrinska brda. Mesto je ohranilo srednjeveško zasnovo z ozkimi ulicami in tesno strnjenimi hišami, ki se od obalne ravnice stopničasto dvigajo proti vrhu slemena ter dajejo celotnemu okolju značilen mediteranski značaj.
STOLNA CERKEV sv. JURIJ

                                                         

Nad strnjenim mestnim središčem kraljuje stolna cerkev sv. Jurija, ki daje mestu poseben pečat. Leta 1344 jo je na praznik sv. Jurija posvetilo devet škofov iz bližnje in daljne okolice. Podporno zidovje so zgradili leta 1641, na morski strani pa so grič utrdili s kamnitimi oboki. Zvonik, dograjen leta 1608, je pomanjšana kopija zvonika Sv. Marka v Benetkah, kar priča, da je bil grajen v času beneškega vpliva v Piranu.
Tartinijev spomenik
Ob 200-letnici rojstva svojega velikega umetnika leta 1892 so mu meščani Pirana želeli postaviti spomenik; a dela so se nekoliko zavlekla, tako da so šele leta 1896 postavili na visok podstavek bronasti kip "mojstra" v nadnaravni velikosti.
Tartinijeva hiša
Stavba spada med najstarejše hiše v tržnem stavbnem plašču. Mestne listine iz leta 1384 jo omenjajo kot gotsko stavbo "Casa Pizagrua", a kasneje so njeno zunanjost predelali v neoklasicističnem slogu. V njej je bil rojen Giuseppe Tartini.
Benečanka
Na stičišču ulice IX. korpusa in Tartinijevega trga stoji prelepa rdeča stavba, najlepši primerek beneškogotske arhitekture v Piranu. Zgrajena je bila sredi 15. stoletja in je tako najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu.

ZAKLJUČEK

                                                        

Izlet smo zaključili v prijetnem gostišču OLJKA v Vanganelu pri Kopru. Gostilna leži ob stari cesti (za tiste, ki ne vedo-v smeri iz Kopra), iz Kopra smer Vanganel. Gostišče ima čudovit vrt, solidno velik parkirni prostor,  in prijetnem druženju ob domači hrani in pijači, so nas postregli z njihovo specialiteto omboli, jih imajo v celi vrsti (ne vem, morda 10..) različnih kombinacij. Mi smo se odločili za zelenjavne in s panceto (v bistvu je ombolo ovit v testo, z omenjenimi prilogami, ki jim je dodan še sir). Ob tem smo pili izjemno dobro malvazijo. Nekateri so si privoščili še njihovo sladico z zavitki, češnjevimi in mareličnimi. Domov smo se zadovoljni vrnili nekje po 20 uri zvečer.

 

                              OGLED OSTALIH SLIK IZ IZLETA