Veseli  december  v  Vrtovinu

(slike)

 

Ob pomoči krajanov smo postavili novoletno jelko ob postajališču, ki je zasijala v soju novoletnih lučk in s tem dogodkom se je pričel sklop prazničnih prireditev in praznično decembrsko vzdušje.

Decembrsko dogajanje se v Vrtovinu prične s Sv. Miklavžem, kateri obdari s skromnim darilom vse, ki pridno obiskujejo telovadbo v dvorani. Vrednost darila ne pomeni veliko, pomembnost je v obdarovanju.

Dedek Mraz je en od treh dobrih mož (sv. Miklavž in Božiček sta druga dva), ki vsako Novo leto obdaruje otroke. Nad dedkom Mrazom so navdušeni mali in veliki. Dedek s svojim spremstvom deli bombone, nagovarja otroke, ti pa mu navdušeno pojejo pesmi, ki so ustvarjene prav zanj. V Vrtovinu je dedek Mraz celo leto opazoval vrtovinske otroke in ker so bili zelo, zelo pridni jih je 22. decembra tudi obiskal. Razveselil jih je s svojo toplino, igrivostjo, pisano domišljijo, modrostjo ter seveda tudi z darili. 

Nadaljevanje veselega decembra je sledilo na Božični čas, ki nas znova in znova navdaja z vsem svojim veseljem, upanjem, mirom in družinsko toplino. V cerkvi v Vrtovinu smo se zbrali že na tradicionalnem Božičnem koncertu, da pričaramo del tega vzdušja. Posebej smo bili veseli, da so se vabilu domačega pevskega zbora na koncert odzvali iz zamejstva Moški pevski zbor sv. Jernej iz Opčin ter Moški pevski zbor Napev iz Batuj.

Svetopisemska zgodba o božjem rojstvu je v Postojnski jami nanizana v najlepših kapniških prostorih. Obiskovalci si prizore jaslic lahko ogledajo spotoma, ob sproščenem sprehodu skozi postojnsko podzemlje. K prazničnemu vzdušju so na izviren način prispevali nastopajoči pevski zbori iz vse Slovenije in zamejstva, 29. decembra pa je tam nastopil Moški pevski zbor Vinograd iz Vrtovina.

Veseli december 2011 je v Vrtovinu pustil čas spominov, načrtov in pričakovanj  v katera verjamemo, in za katere upamo, da se bodo izpolnila.

 

Nevenka G