Text Box: Izlet - Čarobnost Bohinja in Bleda s sotesko Vintgar.
 
                                     Več slik!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                  
 
 
 
 
 
 
 
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                               B.B.
                                                                                                                            
 
                                                                                                                    B.B.

Text Box: Vsako leto, sedaj že tradicionalno, ob zaključku telovadbe v vrtovinski večnamenski dvorani,  pripravijo posamezni člani vrtovinskega Odbora za šport in rekreacijo, udeležencem telovadbe zaključni izlet v enega izmed slikovitih slovenskih krajev. Da se avtobus popolni, se na tak izlet povabi tudi ostale naših lepot željne Vrtovince. Letos je bila organizatorka tega izleta Mirjana Lozar.

Text Box: Na avtobus smo se na vrtovinski avtobusni postaji vkrcali ob 7. zjutraj, potem pa so se nam do Ajdovščine pridružili še ostali udeleženci. Pot nas je peljala do Bohinja čez Ribičev laz do Ukanca in naprej do »Koče pri Savici«. Od koče Savica naprej, poteka proti slapu Savica lepo vzdrževana peš pot, pretežno po stopnicah, natančno 528 stopnic, do lesenega razglednega paviljona, od koder smo imeli prekrasen razgled na veličasten slap. Sicer je zahtevnejše fotografe za vrhunske fotografije malo motila rahla megla, ki se je dvigovala iz doline. Za ostale manj zahtevne, pa je bil pogled na slap vseeno lep.

Text Box: Pri koči smo se okrepčali, nekateri iz nahrbtnikov, drugi iz tamkajšnje gostinske ponudbe, in se nato odpeljali do Bleda, drugega bisera naše Gorenjske. Peljali smo se po panoramski cesti pod Mežakljo do vhoda v sotesko Vintgar, ki je na robu Triglavskega narodnega parka. Za turistični obisk so blejski Vintgar uredili že leta 1893, kar ni bilo lahko delo. Ta soteska reke Radovne je za turiste urejena na

Text Box: razdalji 1600m in obiskovalcem nudi ob prečenju mostičkov in galerij, res lep pogled na te naravne lepote, razpenjene reke in njenih naravnih slapov. Po končanem ogledu soteske Vintgar, smo se ustavili na Bledu, kjer smo se posladkali s znamenitimi blejskimi »kremšnitami«, no poskrbeli smo tudi za naša suha grla.         Glede na to, da nam je za ogled ob jezeru bilo odmerjenega nekaj manj časa, smo se vseeno malo poigrali s labodi, ki so sicer divje ptice, tu pa so že zelo

Text Box: udomačene in se je eden od labodov, naši udeleženki izleta, pustil celo pobožati.
         Pot smo po tem nadaljevali proti Begunjam, skozi dolino Drage do razvalin gradu Kamen. V zgodovini je bil ta grad namenjen varovanju tovorniških poti, ki so vodile skozi naše kraje. V pisnih virih se ta grad omenja v 13. stoletju. Pod vodstvom grajskega vodiča, ki je bil oblečen v opravi takratnih vojakov smo se povzpeli na razgledniški stolp, od koder je lep razgled na dolino Drage in okoliških vrhov.

Text Box: Romantiki si to grajsko okolje privoščijo za poročne obrede. Tak obred, smo po naključju imeli priložnost videti tudi mi. Na koncu smo si ogledali tudi majhen grajski muzej, ki nam kot je  naš grajski vodič potarnal, bil že nekajkrat tarča lopovov. Od gradu nas je pešpot vodila še do jame Zijalke, nato pa smo se odpravili na zapoznelo kosilo v Žirovnico v gostilno Trebušnik. 

Text Box: V gostilni Trebušnik smo uživali v odlično pripravljeni hrani, postreženi smo bili na odprti terasi, kjer imajo prostor za zaključene skupine do 50 oseb. 
         Od tam smo se odpeljali še do Begunj – v Avsenikovo gostilno Pri Jožovcu. Tu smo si hoteli ogledati še Avsenikov muzej, vendar smo bili prepozni, kajti upravitelj muzeja je že pred našim prihodom odšel po neodložljivih opravilih. Kljub vsemu smo si

Text Box: ogledali lično urejeni lokal, tu spili kavico in še kaj močnejšega in se zadovoljni odpravili proti domu.
Na avtocesti je bil še eden obvezen postanek, domov smo prispeli nasmejanih obrazov, nekje med 20 in 21 uro.

Text Box: Da že na začetku povem, izlet je bil kljub slabim vremenskim napovedim izredno lep in zanimiv, pa tudi vreme je skoraj zdržalo, dežnike smo odprli le za kratek čas.