Optično omrežje

Spoštovani sokrajani in sokrajanke!

Včeraj popoldan smo imeli zoom sestanek na temo postavitve optičnega omrežja. Udežili smo se ga predsedniki KS ki pokrivajo področja Predmeje, Otlice, Kovka, Cola, Križne Gore, v Gozda, Žagoliča, Malega Polja in na Vodic ,Lokavca, Brij, Ceste, Planine, v Šmarjij, Ustjij, Dolenij, Vrtovina in vzhodnega dela mesta Ajdovščina. Pobudnik sestanka je bil župan Občine Ajdovščina , udeležili pa so se ga tudi predstvniki podjetja GVO ,ki bo to optično omrežje razpeljevalo. To je pomemben podatek. Namreč… Vsi v teh naseljih ,ki se bodo želeli priključiti na optično omrežje bodo morali plačati priključnino 200 eur.

Da pojasnim…. Vsem tistim kamor je razpeljevalo optično omrežje Telekom ni bilo potrebno plačati nič. Res je pa, da je v tem primeru priključek last Telekoma, v primeru GVO-ja pa lastnika stavbe kamor bodo to napeljali. Zelo nelogično in shizofreno , sem osebno na tem zoom sestanku to ocenil sam a , bistvo naj bi bilo, da so vsi našteti kraji tisti kamor naj ne bi imel noben ponudnik (Telekom, A1, T2, itd itd) ekonomskega interesa to razpeljevati. Prav tako naj ne bi v začetni fazi Vrtovin bil sploh na nobenem seznamu , češ, da GVO dobi sredstva Evropske unije za razpeljevanje omrežja do belih lis. Teh pa naj v Vrtovinu ne bi bilo. Razen ene. Do hiše ki je uradno podrta pod viaduktom na polju. Noro pač. Večkrat sem se oglasil in bil kar siten , saj je pač situacija dokaj nora. Nič namreč ni pomagalo , da sem navedel kar nekaj primerov v Vrtovinu, ko niso dobili telefonskega priključka (in s tem tudi interneta ) v gornjem Vrtovinu, ker da ni prostih kapacitet v telefonski centrali Telekoma. Da ti novi stanovalci ki bi želeli priključek niso še zajeti v tem seznamu belih lis , je bil pač odgovor. No kakorkoli že… V slabo tolažbo nam je bilo, da je npr v še bolj nori situaciji npr Col ali pa tudi Ajdovščina . Tam ima cca 1/3 krajanov že optiko katero je napeljal Telekom in jim torej ni bilo potrebno nič plačati . Na drugi strani ceste bo napeljaval to omrežje GVO in bodo sosedje morali plačati. Prednost je baje v tem, da je v to ceno zajeto tudi razpeljevanje napeljave do televizije oziroma računalnika v hiši, kar v primeru Telekoma ni všteto in je priključek zgolj do hiše. Kakorkoli že…. Vkolikor … pravzaprav ni več vkolikor , temveč je že odločeno, se bo to napeljevanje optike izvršilo po planu še letos. Predvidoma pride Vrtovin na vrsto nekje jeseni. Vsa gospodinjstva naj bi v kratkem dobila ponudbo ,ki pač ni obvezujoča, da izrazijo željo po tem priključku. Bele cone so baje to že dobile, sive cone, kamor spada tudi Vrtovin pa šele bo. Sama tehnična izvedba naj bi bila v Vrtovinu sledeča. Priključek v Vrtovin naj bi prišel iz Brij, pod avtocesto, in nato vkopan ob cesti od glavne ceste pa nekje do šole. Od tam naprej pa po zraku do vseh gospodinjstev .Priznam da bi je bila zadeva zelo shizofrena (pa ne le meni) saj so zelo jasno protestirali s Predmeje. Lokavca, Ceste, Cola, …..

V slabo tolažbo nam vsem nam je predsednik KS Otlica , kjer se razpeljevanje te optike pravkar zaključuje , da se po Otlici že oglašajo ponudniki telefonije oziroma interneta (Telekom, A1, T2, in morda še kdo) s ponudbami naročnikov, da uporabnikom ,ki bi se pogodbeno vezali pri njih ponujajo bonitete s katerimi bi pač v doglednem času bili naročniki poplačani za svoj vložek 200 eur. V praksi to pomeni, da naročnik plača 200 eur GVO-ju , operater pa vam nato nekaj časa ne zaračunava interneta dokler nekako to ni “pokrito”.

No in tu prihajam sedaj jaz v imenu sveta KS Vrtovin do vas z vprašanjem. Kaj krajani in krajanke menite o tem? Koliko bi vas bilo pripravljeno se priključiti na optiko? Pri tem bi vas rad opozoril, da mi je bilo dokaj jasno povedano, da če ne izkoristimo sedaj te prilike , te optike v Vrtovin ne bo morda še desetletje….

Vili Brus, predsednik KS Vrtovin